ßßß Cookit - przepis na Bakaliowiec

Bakaliowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Bakaliowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 1.11.1 szklanek
cukier 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 2 sztuk
olejek rumowy według uznania
sól według uznania
rodzynki 100 gramów
morela suszona 100 gramów
figa 100 gramów
daktyl 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy leśne 100 gramów
migdały 100 gramów
żurawina suszona 50 gramów
masło 50 gramów
żółtka ugotowane na twardo 1 sztuk
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: na stolnicy z mąki, margaryny, smalcu, śmietany (2 łyżki), cukru (2 łyżki), jajek,proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku kropel olejku wyrobić kruche ciasto, wstawić na godz do lodówki.
Wykonanie nadzienia: w garnku roztopić masło z cukrem (0.5 szklanki), dodać rodzynki, żurawinę, pokrojone morele, figi, daktyle, posiekane orzechy i migdały, chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlać śmietanę (1 szklanka), dobrze wymieszać i zagotować.
Złożenie ciasta do pieczenia: 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dożą tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć letnią masę, wyrównać, przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem, po nakłuwać w kilku miejscach widelcem i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Wyśmienita
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3536/Bakaliowiec