Wykonanie
« Powrót  Bakaliowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 1.11.1 szklanek
cukier 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 2 sztuk
olejek rumowy według uznania
sól według uznania
rodzynki 100 gramów
morela suszona 100 gramów
figa 100 gramów
daktyl 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy leśne 100 gramów
migdały 100 gramów
żurawina suszona 50 gramów
masło 50 gramów
żółtka ugotowane na twardo 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicy z
mąki,
margaryny,
smalcu,
śmietany (2 łyżki),
cukru (2 łyżki),
jajek,
proszku do pieczenia, szczypty
soli i kilku kropel
olejku wyrobić kruche ciasto, wstawić na godz do lodówki.Wykonanie nadzienia: w garnku roztopić
masło z
cukrem (0.5 szklanki), dodać
rodzynki,
żurawinę, pokrojone
morele,
figi,
daktyle, posiekane
orzechy i
migdały, chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlać
śmietanę (1 szklanka), dobrze wymieszać i zagotować.Złożenie ciasta do pieczenia: 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dożą tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyłożyć letnią masę, wyrównać, przykryć rozwałkowanym pozostałym
ciastem, po nakłuwać w kilku miejscach widelcem i posmarować rozmąconym
jajkiem, posypać posiekanymi
orzechami włoskimi. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30WyśmienitaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: