Wykonanie
Po raz kolejny przez przypadek skasowałam kilka zdjęć...no ale i na tym widać efekt końcowy...Pyszna rolada ..taka krucho -drożdżowa..a w środku piana
orzechowo-migdałowa..polecam..Piany z
białek jest dużo i według mnie było za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie..
30 dkg
mąki15 dkg
masła15 dkg
cukru3
jajka2 łyżki
śmietany15 dkg zmielonych
orzechów lub
migdałówdrożdże [ kawałek wielkości
orzecha włoskiego]
sólMąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć
drożdże, posypać łyżką
cukru.Odstawić,aż
drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać
masło,
żółtka i
śmietanę oraz szczyptę
soli.Zagnieść ciasto.
Białka ubić z resztą
cukru , dodać zmielone
orzechy.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć ubitą pianę i zwinąć roladę.Przełożyć do blaszki i upiec.