Wykonanie
Pomysł na takie bułeczki znaleziony tutaj ...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP
Brazylii, które organizuje Daria .
Na ciasto:2 szkl.
mąki1/2 szkl.
mlekakulka
drożdży wielkości dorodnego
orzecha laskowego30 g
masłajajko3 łyżki
cukruszczypta
soliNa masę:3/4 szkl.
wiórków kokosowych1/3 szkl.mielonych
migdałów [
orzechów]1/3 szkl.
cukru1/4 szkl.
mlekaDo
mleka wkruszyć
drożdże, rozpuścić, dodać
cukier. Całość wlać do
mąki, dodać
jajko,
masło i
sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować
kokosową masę. W rondelku zagrzać
mleko z
cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi
orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną
mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym
jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .