Wykonanie
Dziś pampuchy w nieco odmiennej formie. Tradycyjnie przyrządza się je na parze. Ja dziś spróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne.
Składniki:3 szklanki
mąki1 szklanka
mleka½ szklanki
cukru3
jaja3 dag
drożdżyAromat lub
cukier waniliowy1 łyżka
masłaNutella
SólTłuszcz i
wiórki kokosowe do formyZiarno do posypkiWykonanie:
Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru rozpuścić ciepłym
mleku i dodać do
mąki. Następnie ubić
jajka z resztą
cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem,
masłem i
solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę (polecam domowej roboty) lub
marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np.
słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.