ßßß Cookit - przepis na Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie

nazwa

Wykonanie

A u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:)
Składniki;
2/3 opakowania drożdży
250g margaryny
200g kwaśnej śmietany
1/2kg mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
900g masy makowej z białego maku
Orzechy włoskie, migdały
Wykonanie;
Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/01/rogale-marcinskie.html