Wykonanie
A u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:)Składniki;2/3 opakowania
drożdży250g
margaryny200g kwaśnej
śmietany1/2kg
mąki2 łyżki
cukruszczypta
soli900g masy makowej z białego
makuOrzechy włoskie,
migdałyWykonanie;Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne.
Drożdże zasypujemy
cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy
śmietanę,
mąkę i posiekaną
margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone
orzechy i
migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy
rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe
rogale można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.