Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii.Mmmm...szklanka mąki (160 g) + łyżka50 g masła2 jajka2 żółtka1/2 szklanki cukru (lub mniej)niepełna łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliok. 350 g bakaliiu mnie:25 g orzechów włoskich25 g orzechów laskowych25 g migdałów30 g rodzynek50 g kandyzowanych owoców35 g suszonych śliwek25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g suszonych moreli40 g suszonych daktyliLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki ciepłej wodyowoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie)Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy.Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Masło wraz z cukrem ucieramy starając się otrzymać puszystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku (po każdym wbiciu jajka masę miksujemy przynajmniej po jednej minucie). Następnie dodajemy sól i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.W osobnej miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy.Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami.