ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
800 g śliwek (dowolnej odmiany), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Crème pâtissière
4 żółtka
60 g drobnego cukru
50 g mąki
1/2 litra tłustego mleka
50 g mielonych migdałów
2 krople esencji migdałowej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasto: Do miski włożyć masło z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 5 - 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, w odstępach ok. 3 minutowych. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2-3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
W międzyczasie przygotować krem migdałowy. Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać 2 łyżkami cukru pudru.
Krem: Żółtka i cukier włożyć do salaterki i ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Posypać przesianą mąką i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować mleko.
Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, garnek zdjąć z ognia i krem przelać do salaterki. Dodać mielone migdały, esencję migdałową i wymieszać. Przykryć folią przeźroczystą aby na wierzchu kremu nie utworzyła się skorupka.
Upieczony placek ze śliwkami wyłożyć na paterę, rozsmarować krem migdałowy na wierzchu i bokach ciasta.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciasto_sliwkowe/przepis.html