Wykonanie
Składniki800 g
śliwek (dowolnej odmiany), bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki200 g miękkiego
masła, pokrojonego na kawałki200 g
cukru pudru4
jajka250 g
mąki, przesianej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCrème pâtissière4
żółtka60 g drobnego
cukru50 g
mąki1/2 litra tłustego
mleka50 g mielonych
migdałów2 krople esencji migdałowejPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Ciasto: Do miski włożyć
masło z
cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 5 - 8 minut. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym
jajku, w odstępach ok. 3 minutowych. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2-3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć
śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.W międzyczasie przygotować krem
migdałowy. Zamiast kremu ciasto można po ostudzeniu posypać 2 łyżkami
cukru pudru.Krem:
Żółtka i
cukier włożyć do salaterki i ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Posypać przesianą
mąką i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować
mleko.Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym
mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, garnek zdjąć z ognia i krem przelać do salaterki. Dodać mielone
migdały, esencję
migdałową i wymieszać. Przykryć folią przeźroczystą aby na wierzchu kremu nie utworzyła się skorupka.Upieczony placek ze
śliwkami wyłożyć na paterę, rozsmarować krem
migdałowy na wierzchu i bokach ciasta.