Wykonanie
No i mamy piątek. Pracowity tydzień pracy ma się ku końcowi. Trzeba go uczcić, najlepiej czymś słodkim. Wczoraj kupiłam bardzo dojrzałe
śliwki z przeznaczeniem na ciasto. Zamarzyła mi się
tarta frangipane czyli
tarta migdałowa ze
śliwkami. Frangipane to
migdałowe nadzienie do ciast. Czasami używam frangipane do kanapek na słodko . Piekłam frangipane z
gruszkami. Pamiętam, że
tarta frangipane bardzo mi wtedy smakowała. Czas na powtórkę tym razem ze
śliwkami.
Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia.
Śliwki prezentują pięknie.
Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe
owoce jesieni. Idealne
owoce na ciasto czy
dżem . Powidła ze
śliwek,
śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro
będę znowu działać ze
śliwkami.
Składniki:Spód do tarty200 g
mąki50 g
cukru100 g
masła1-2 łyżki
mlekaNadzienie frangipane150 g
cukru100 g
masła4
jajka200 g zmielonych
migdałów50 g
migdałów do posypaniaok. 20
śliwekZimne
masło,
cukier i
mąkę posiekaj nożem. Kiedy masa nabierze konsystencji kruszonki, połącz delikatnie w całość dodając
mleko. Rozwałkuj ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylep nim dno i brzegi formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180ºC, u mnie na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC). Nakłuj spód tarty widelcem i piecz przez 10 minut.W
między czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj
masło i
cukier na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym
jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj zmielone
migdały i wymieszaj masę szpatułką. Rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie. Przekrój
śliwki na pół, usuń pestki. Ułóż
śliwki w ładny motyw, lekko je dociskając. Na koniec posyp ciasto pokrojonymi
migdałami. Wstaw tartę do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (180ºC bez termoobiegu) i piecz przez około 30-40 minut