ßßß Cookit - przepis na Migdałowa babka maślana

Migdałowa babka maślana

nazwa

Wykonanie

To w zasadzie taki rodzaj babki o migdałowym smaku . Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
250 g masła
1 łyżeczka esencji migdałowej
22o g (1 szklanka) drobnego cukru
4 jajka
150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym
75 g (1/2 szklanki) mąki
90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów
Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/migdaowa-babka-maslana.html