Wykonanie
To w zasadzie taki rodzaj babki o
migdałowym smaku . Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych
migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej
kawy.
250 g
masła1 łyżeczka esencji migdałowej22o g (1 szklanka) drobnego
cukru4
jajka150 g (1 szklanka)
mąki ze środkiem spulchniającym75 g (1/2 szklanki)
mąki90 g (3/4 szklanki) mielonych
migdałówPiekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).Ubijamy
masło, esencję i
cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym
jajku. Mieszamy z przesianą
mąką i
migdałami.Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly