Wykonanie
Przepyszne ciacho na jesienne dni i nie tylkoSkładniki na kruche ciasto:175 g
mąki100 g
masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę2,5 łyżeczki
cukru pudru1
żółtko1 łyżeczka
wodyNadzienie:1
jajko1
żółtko140 g nierafinowanego
cukru55 g
masła, roztopionego100 g mielonych
migdałów1 łyżka
brandyśliwki drylowane
Wcieramy w
makę opuszkami palców
masło, a nastepnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wałkujemy,
między folią, tworząć okrąg trochę większy niż nasza foremka, tak aby przykryć również ścianki. Rozkładamy ciasto na foremce lekko dociskając. ( *rada – folia ułatwia wałkowanie i przenoszenie ciasta, wówczas się tak nie lepi ) Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciasto chwilę schłodzić, wkładamy ja na 5 min do zamrażalnika. Aby ciasto nam nie pofalowało najlepiej położyć na dnie papier do pieczenia z
suchą fasolą, która obciąży ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.Przygotowujemy nadzienie: w średnim garnku rozpuszczamy
masło, chwile odstawiamy aby ostygło. Po czym dodajemy
jajko,
żółtko, 100 g drobnego
cukru, mielone
migdały oraz
brandy i wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, którą przekładamy na upieczony spód.Na migdałowej
masie układamy połówki
śliwek i posypujemy pozostałym
cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut, aż nadzienie sie zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Jak ciasto lekko ostygnie opruszamy
cukrem pudrem i zajadamy!
SmacznegoZapraszam również na: