Wykonanie
Do sezonu na
śliwki jeszcze trochę czasu zostało, ale znalazłam ostatnio naszą dawno sfotografowaną tartę i postanowiłam ją zamieścić.Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"Składniki:
masło do posmarowania formy,
maka do oprószenia. Ciasto: 200 g
mąki, 115 g
masła (pokrojonego w kostkę), 1 łyżka
wody, 2 łyżki
cukru. Nadzienie: 1
jajko, 1
żółtko, 90 g
cukru, 55 g
masła, 100 g mielonych
migdałów, 1 łyżka
brandy, 900 g
śliwek.Przygotowanie: Ciasto: Formę do tarty o średnicy 23 cm posmarować
masłem. Ciasto: w misce wymieszać
mąkę z
cukrem, po czym opuszkami palców wetrzeć
masło, tak, aby mieszkanka przypominała grubo zmieloną
bułkę tartą. dodać
wodę i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, po czym rozwałkować i włożyć do formy. Odciąć wystające ciasto, po czym za pomocą widelca nakłuć ciasto pozostałe w foremce. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i rozłożyć na nim
suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Po tym czasie zdjąć papier z
fasolą i piec kolejne 15 minut. Nadzienie: W misce umieścić
jajko,
żółtko, 60 g
cukru, roztopione
masło, mielone
migdały oraz
brandy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Na migdałowej
masie ułożyć połówki
śliwek (przekrojoną częścią do góry). Posypać pozostałym
cukrem i wstawić na rozgrzaną blachę do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą brązowe. Podawać gorące z dodatkiem
bitej śmietany wg uznania).