Wykonanie
Scroll down for EnglishNie zawsze mamy ochotę na ciasta wymagające długotrwałej pracy w kuchni. Ale bywa i tak, że ciasto musimy przygotować szybko. U mnie tak było w ostatnią sobotę, musiałam przygotować ciasto na ostatnią chwilę.Gdy tak jest szykuje mój szybki sernik, ale nie miałam w domu
sera, zatem zrobiłam drugą opcję ciasta na szybko - puszyste ciasto Aniołów.Dlaczego nazywa się ciasto Aniołów ?We Włoszech w sklepie można kupić podobne ciasto w pudełku, wystarczy dodać składniki i gotowe. Moje ulubione.Zazwyczaj nie robię gotowych ciast, ale temu nie
mogę się oprzeć. Ciasto jest podobne, dlatego tak go nazwałam.Ciasto wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie.Smakuje idealnie z
herbatą czy
kawą na śniadanie. Idealne do zanurzania w
mleku na śniadanie. Pyszne ciasto na weekend.Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na szybkie ciasto, polecam moje puszyste ciasto.Zapraszam ;-)
Składniki na formę 25 -26 cm:250 g
mąki16 g
proszku do pieczeniaszczypta
soli200 g
cukru200 g
masła2
jajka5
żółtek50 g
mąki migdałowej lub
migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Rozpuszczamy w rondelku
masło. W misce na parze ubijamy
jajka z
żółtkami i
cukrem na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki
cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Świetny sposób, by zrozumieć, czy
jajka są ubite, to zapach. Jeśli są ubite, nie powinno czuć się zapachu
cukru. Dodajemy
masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu. Dodajemy
mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając
łopatką. Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy
cukrem pudrem.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionAngel Food
cakeIngredients:250 g of
flour16 g baking powderpinch of salt200 g sugar200 g butter2 eggs5 egg yolks50 g almond
flour or almond mixed finely in a blenderpowdered sugar for sprinklingPreparation:We are preparing the
cake tin with a diameter of 21-22cm, smear the butter and sprinkle with
flour. Melt the butter in a saucepan. In the bowl of steaming Whip egg yolks with sugar until fluffy and cream. Whip 10 minut. Add the butter. We continue until we regain volume. Add the sifted
flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. Add the
flour almond our mixture, stirring constantly with a spatula.
Pour the prepared
cake tin
mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this
time, turn off the oven and leave the
cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.