Wykonanie
Scroll down for EnglishO tym, że jestem zwoleniczką szybkich ciast, chyba widać po moich przepisach.Lubię przepisy na takie ciasta na które nie muszę tracić dużo czasu.Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na puszyste ciasto z
winogronami.Szybkie ciasto
migdałowe z dekoracją z
cukrowych winogron.Ciasto wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie.Idealnie komponuje się z filiżanką
herbaty lub
kawy na weekendowe śniadanie.Użyłam
winogrona bez pestek.Trudno natomiast było mi się zdecydować na jeden rodzaj
winogron. Połączyłam białe jak i czerwone.Jeśli uda Wam się znaleźć i różowe, polecam jak najbardziej !!!Zapraszam ;-)
Składniki na formę 23-24cm:Na ciasto:80 g
mąki10 g
proszku do pieczeniaszczypta
soli200 g
cukru80 g
masła6
jajek80 g
mąki migdałowej lub
migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
cukier puder do posypania300 g mieszanych
winogronmasłem i
mąka do posypaniaDo dekoracji:1
białkocukierokoło 250 g mieszanych
winogronPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Rozpuszczamy w rondelku
masło. Oddzielamy
żółtka od
białek. W misce na parze ubijamy
żółtka z
cukrem na puszysty krem.
Ubijamy 10 minut. Dodajemy
masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość.W misce mieszamy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
mąkę migdałową mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu. Dodajemy do naszych ubitych żółt ek, cały czas mieszając
łopatką.
Dodajemy pó ł
winogron i mieszamy
łopatką .
Dodajemy ubite
białka na sztywną pianę.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Na samym końcu na wierzch dodajemy resztę
winogron.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.
Winogrona do dekoracji myjemy, maczamy najpierw w roztrzepanym
białku z łyżką
wodyi obsypujemy
cukrem.
Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionFluffy
cake with grapesIngredients of the form 23-24 cm:For the dough:80 g
flour10 g baking powderpinch of salt200 g of sugar80 g of butter6 eggs80 g almond
flour or almond mixed finely in a blenderpowdered sugar for sprinkling300 g of mixed grapesbutter and
flour for dustingFor the decoration:1 egg withsugar250 g of mixed grapesPreparation:Preheat oven 180 C.Smear the
cake pan with butter, sprinkle with
flour.Melt the butter in a saucepan. Separate the egg yolks from the egg white.In a separate bowl beating the egg whites.In a large bowl or your stand mixer bowl of steaming whip egg yolks with sugar until fluffy and creamy. Whip 10 minut. Add the butter. We continue until we regain volume.In a separate bowl, combine the
flour, almond
flour and baking powder. Stir together.To the eggs gradually add
flour mixture. Stir together.Add half the grapes and mix with a spatula.Add the egg whites.Transfer the batter to your
cake pan and place the rest of the grapes evenly spaced in the
cake batter.Bake at 180 degrees about 40 - 50 min.Sprinkle with powdered sugar.Wash the grapes for decoration. Beat egg with water. Plunge the grapes into the egg with and backfilled with sugar.Decorate a
cake with grapes.