ßßß Cookit - przepis na Torta di mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem jabłek

Torta di mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem jabłek

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Tym razem przepis na torta di mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem jabłek i migdałów. Wyszło bardzo smacznie w połączeniu z migdałami. Weekendowe ciasto, wilgotne i pachnące jabłkami i migdałami.
Zapraszam ;-)
Składniki:
600 g jabłek
300 g mąki
16 g proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
100 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
sk ó rka ze startej cytryny
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Obieramy i kroimy na plasterki jabłka. Ucieramy masło z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy skórkę ze startej cytryny i mieszamy. Ubijamy 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając.
Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy łopatką.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem. Polecam !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Italian apple pie
Ingredients:
600 g apple
300 g of flour
16 g baking powder
pinch of salt
200 g sugar
200 g butter
2 eggs
100 g almond flour or almond mixed finely in a blender
grated lemon rind with1 lemon zest
pinch of salt
powdered sugar for sprinkling
Direction:
We are preparing cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Peel and cut apples into slices. Grind the butter and sugar on fluffy cream. Add the eggs. Add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the sieved flour and baking powder. Add the flour almond. At the end add the apples and mix with a spatula. Pour the prepared cake form mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/11/torta-di-mele-czyli-moje-szybkie-ciasto.html