ßßß
Składniki:600 g jabłek300 g mąki16 g proszku do pieczeniaszczypta soli200 g cukru200 g masła2 jajka100 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzesk ó rka ze startej cytrynyszczypta solicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Obieramy i kroimy na plasterki jabłka. Ucieramy masło z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy skórkę ze startej cytryny i mieszamy. Ubijamy 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając.
Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy łopatką.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem. Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian apple pieIngredients:600 g apple300 g of flour16 g baking powderpinch of salt200 g sugar200 g butter2 eggs100 g almond flour or almond mixed finely in a blendergrated lemon rind with1 lemon zestpinch of saltpowdered sugar for sprinklingDirection:We are preparing cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Peel and cut apples into slices. Grind the butter and sugar on fluffy cream. Add the eggs. Add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the sieved flour and baking powder. Add the flour almond. At the end add the apples and mix with a spatula. Pour the prepared cake form mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.