Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Tym razem przepis na
torta di
mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem
jabłek i
migdałów. Wyszło bardzo smacznie w połączeniu z
migdałami. Weekendowe ciasto, wilgotne i pachnące
jabłkami i
migdałami.Zapraszam ;-)
Składniki:600 g
jabłek300 g
mąki16 g
proszku do pieczeniaszczypta
soli200 g
cukru200 g
masła2
jajka100 g
mąki migdałowej lub
migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzesk ó rka ze startej
cytrynyszczypta
solicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Obieramy i kroimy na plasterki
jabłka. Ucieramy
masło z
cukrem na puszysty krem.
Dodajemy
jajka.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Dodajemy skórkę ze startej
cytryny i mieszamy. Ubijamy 10 minut. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodajemy
mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając.
Na samym końcu dodajemy
jabłka i mieszamy
łopatką.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy
cukrem pudrem. Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian apple pieIngredients:600 g apple300 g of
flour16 g baking powderpinch of salt200 g sugar200 g butter2 eggs100 g almond
flour or almond mixed finely in a blendergrated lemon rind with1 lemon zestpinch of saltpowdered sugar for sprinklingDirection:We are preparing
cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with
flour. Peel and cut apples into slices. Grind the butter and sugar on fluffy cream. Add the eggs. Add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the sieved
flour and baking powder. Add the
flour almond. At the end add the apples and mix with a spatula.
Pour the prepared
cake form
mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this
time, turn off the oven and leave the
cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.