ßßß Cookit - przepis na Torta di carote, czyli moje ciasto marchewkowe

Torta di carote, czyli moje ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Tym razem przepis na torta di carote czyli ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Wyśmienicie smakuje, jest miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Smakuje idealnie z herbatą czy kawą na śniadanie. Nadaje się dla dzieci, które docenią marchew w słodkiej i smacznej wersji.
Zapraszam ;-)
Składniki:
300 g marchwi
300 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
90 g mąki
sk ó rka z jednej cytryny
16 g proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru
6 jajek
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Najpierw szykujemy marchew, myjemy, obieramy i trzemy na drobno na tarce.
W misce na parze ubijamy żółtka i cukier na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Do ubitych żółtek dodajemy mąkę migdałową, cały czas mieszając delikatnie łopatką od góry do dołu.
Dodajemy startą marchewkę, skórkę z cytryny starta na drobno, proszek do pieczenia i na samym końcu białka ubite na sztywną pianę.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem.
Polecam !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Carrot cake
Ingredients:
300g carrots
300g almond flour or almond mixed finely in a blender
90 g of flour
zest of one lemon
16 g baking powder
pinch of salt
200 g sugar
6 eggs
powdered sugar for sprinkling
Direction:
We are preparing cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Wash carrots, peel and grate finely on a grater. In a bowl mix the egg yolks with the sugar. Separately whip the egg whites with a pinch of salt. To the beaten egg yolk, add the almond flour and add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the flour and the carrots. At the end add baking powder and the egg whites and mix with a spatula. Pour the prepared cake form mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/12/torta-di-carote-czyli-moje-ciasto.html