Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś przepis na następne szybkie ciasto. Tym razem przepis na
torta di carote czyli ciasto
marchewkowe.Ciasto
marchewkowe jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Wyśmienicie smakuje, jest miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Smakuje idealnie z
herbatą czy
kawą na śniadanie. Nadaje się dla dzieci, które docenią
marchew w słodkiej i smacznej wersji.Zapraszam ;-)
Składniki:300 g
marchwi300 g
mąki migdałowej lub
migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze90 g
mąkisk ó rka z jednej
cytryny16 g
proszku do pieczeniaszczypta
soli200 g
cukru6
jajekcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Najpierw szykujemy
marchew, myjemy, obieramy i trzemy na drobno na tarce.
W misce na parze ubijamy
żółtka i
cukier na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki
cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Do ubitych
żółtek dodajemy
mąkę migdałową, cały czas mieszając delikatnie
łopatką od góry do dołu.
Dodajemy startą
marchewkę,
skórkę z cytryny starta na drobno,
proszek do pieczenia i na samym końcu
białka ubite na sztywną pianę.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy
cukrem pudrem.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCarrot
cakeIngredients:300g carrots300g almond
flour or almond mixed finely in a blender90 g of
flourzest of one lemon16 g baking powderpinch of salt200 g sugar6 eggspowdered sugar for sprinklingDirection:We are preparing
cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with
flour. Wash carrots, peel and grate finely on a grater. In a bowl mix the egg yolks with the sugar. Separately whip the egg whites with a pinch of salt. To the beaten egg yolk, add the almond
flour and add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the
flour and the carrots. At the end add baking powder and the egg whites and mix with a spatula.
Pour the prepared
cake form
mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this
time, turn off the oven and leave the
cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.