Wykonanie
W ramach akcji Wypiekanie na śniadanie przygotowałam w tym tygodniu Biscotti. Słodkie,
cytrynowe sucharki z
migdałami. Przygotowanie całości to ledwie kilka minut a sekretem udanego ciasta jest ubicie na puszysto
jajka z
cukrem.
Składniki:1
jajko70g
cukruskórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
proszku do pieczenia150g
mąkiszczypta
soli100g
migdałów w całości ze skórką
Jajko miksujemy na wysokich obrotach razem z
cukrem. Powinno zrobić się puszyste i białe. Ciągle miksując dodajemy
skórkę cytrynową i
sól. Następnie po łyżeczce przesianą
mąkę oraz z
proszkiem do pieczenia. Zwilżonymi rękami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kształtujemy coś na kształt batona o wymiarach około 25x6x2 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przekładamy ciasto na kratkę i studzimy przez 20 minut. Kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm i każdy z nich pieczemy jeszcze po 8 minut z każdej strony.