Wykonanie
Scroll down for EnglishBiscotti di Prato czyli "
biszkopty z Prato" zwane też Cantucci lub cantuccini - to najbardziej znany deser tradycyjnej kuchni toskańskiej, zawierający dużą ilość
migdałów.Są to biscotti, które piecze się dwukrotnie, dzięki
czemu są chrupiące.Przed zjedzeniem zazwyczaj
macza się je w
kawie lub
słodkim winie, najczęściej podawane w połączeniu z Vin Santo. Historią sięgają renesansu.Teraz na rynku jest wiele przepisów (z
czekoladą, ze
skórką pomarańczową, mniej lub bardziej miękkie) i każdy myśli, że słowo "cantucci" to to samo co "biscotti di Prato ". Ale tak nie jest. Cantucci są znacznie starsze.Włoski Słownik Accademia della Crusca z 1691 opisuje je w ten sposób "biscotti w plasterkach z
mąką,
cukrem i
białkiem." W owych czasach najsłynniejsze biscotti były produkowane w Pizie i były bez
migdałów. Były to słodkie
ciasteczka przyprawione
koprem i
anyżem, dwa
razy pieczone w piecu i przechowywane przez długi czas. Przypominały "Lagacci" Genueńczyków.
Migdały były składnikiem biscotti tylko w niektórych wariantach szlacheckich, na przykład "biscottelli" przepisu Katarzyny Medycejskiej.Pierwszy udokumentowany przepis pochodzi z rękopisu z XVIII wieku. W owym dokumencie znany uczony Baldanzi Amadio z Prato nazywa biscotti "Genui". Dopiero XIX wieku biscotti zaczęły być produkowane w Toskanii na wielka skalę. Znany cukiernik z Prato Antonio Mattei, przekształcił i zdepozytował przepis, stając się ojcem przepisów na biscotti.Autentyczne biscotti di Prato wykonane są z
mąki,
cukru, jaj,
migdałów i
pini. Nie należy używać żadnych
drożdży lub tłuszczu, np.
masła lub
oleju.Spójrzmy prawdzie w oczy: to, co jest znane jako " biscotti z Prato " - z
migdałami i
jajkiem, cięte pod kątem - nie urodziło się w Prato. W Prato biscotti odkryły nową godność i sukces, ale nie powstały tam po raz pierwszy.Dziś przepis na cantucci w starej wersji prawie całkowicie zaniknął. Biscotti di Prato są wszędzie nazywane na przemian fantazyjnymi nazwami cantuccini, cantucci, ghiottini i tozzetti. Bez względu na nazwę
ciasteczka warte grzechu. Może nie ma znaczenia, poznać ich historię, ale dla mnie historia biscotti di Prato czy cantucci podobnie jak inne historie, ma coś w sobie mitologicznego i coś prawdziwego.To naprawdę pyszne biscotti, które każdy może zrobić. Przepis nie jest trudny, a cantucci to świetny pomysł na prezent świąteczny. Zapraszam na terażniejszą i powszechna wersję biscotti di Prato fantazyjnie zwane cantucci.Przepis od znajomej z Florencji, prosty w wykonaniu, gdzie znajdziemy
migdały, nie będzie
pini, ale będzie
masło i
drożdże. Przez to "cantucci" nie są aż tak suche.
Składniki:300 g
migdałów700 g
mąki280 g
cukru100 g
masła4
jajka1
żółtko5 g
proszku do pieczenia1
jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Prażymy
migdały w piekarniku, wystarczy 5 minut w 180°C. Nie siekamy
migdałów!
Rozpuszczamy w rondelku
masło. Ubijamy
jajka z
żółtkami i
cukrem na puszysty krem, aż
cukier całkowicie się rozpuści.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.
Dodajemy
masło. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia.
Dodajemy
migdały. Całość zagniatamy. Na posypanej
mąką stolnicy formujemy z ciasta 3 wałeczki, o średnicy około 5 cm.
Następnie wałeczki kładziemy na blasze i smarujemy
jajkiem.
Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na chwilę by lekko przestygło.
Następnie, wciąż jeszcze ciepłe ciasto kroimy
ostrym nożem na kromeczki o szerokości ok. 1,5 cm.
Pokrojone kromeczki ponownie kładziemy na blasze i pieczemy przez około 10 - 15 minut w temperaturze 170 stopni C, aż ładnie się zrumienią.
Po upieczeniu studzimy, najlepiej na kratce.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCantucciIngredients:300 g almonds700 g of
flour280 g of sugar100 g butter4 eggs1 egg yolk5 g baking powder1 egg spreadsDirections:Preheat your oven at 180°C (350°F). Roast the almonds for a few minutes either in the oven. In a bowl, stir together: sugar, melted butter,eggs and egg yolk. Add
flour and baking powder and stir again. Add almonds. Just enough to get a homogeneous dough. Divide into three parts. Using floured hands, shape each dough into three parts into 30cm long - 5cm
wide long. Transfer each part to a prepared baking sheet, spacing them apart and bake in oven for about 20 minutes at 180 °C (350°F) until golden. Take them out of the oven, let them cool off a little. Once baked, leave to cool for about 20 minutes and lower your oven at 170°C (200°F). Transfer the dough logs to a work surface and cut logs on small slices using a serrated knife. Arrange slices, cut
side down, on the same baking sheet and bake 10 - 15 minutes on each
side. But
make sure not to bake them for too long, or you will risk a tooth or two.