Wykonanie
Jowita w kuchni:Marcepan, to idealny składnik do wypieku
ciasteczek, nadaje im charakterystyczny smak, a jednocześnie nie jest bardzo intensywny, dzięki
czemu możemy też wyczuć inne smaki: smak
maślany,
waniliowy. Po ostudzeniu przeniosłam je do metalowej puszki na
ciasteczka, zastanawiam się, jak długo tam będą - maksymalnie dwa dni!Składniki:175 gram marcepanu - ja kupiłam
jajko marcepanowe w gorzkiej
czekoladzie, ale to może być czysty marcepan lub batony marcepanowe2
żółtka250 gram
mąkiłyżeczka płaska
proszku do pieczenia50 gram
migdałów drobniutko pokrojonych - kupiłam gotoweesencja waniliowa150 gram
masłaSposób przygotowania:marcepanowe
jajko siekamy nożem na kawałki
masło miksujemy do miękkości, dodajemy
żółtka dalej mieszamy, następnie dodajemy
mąkę, esencję i
proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy mikseremdo mieszanej masy dodajemy kawałki marcepanu i drobno pokrojone
migdały, całość wyrabiamy w rękachwyrobiona masa jest bardzo miękka, z masy wyrabiamy kulki wielkości
orzecha włoskiego, każdą kulkę przygniatamy lekko dnem szklanki i widelcem odciskamy ślady na
ciasteczku.układamy
ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut - pieczemy
ciasteczka na złoty kolor.po upieczeniu
ciasteczka są bardzo miękkie, możemy zdejmować je z blachy dopiero po ostudzeniu, wtedy też lekko stwardnieją, są idealnie kruche.rada: z uwagi na fakt, iż marcepan jest słodki, to nie dodałyśmy
cukru. Jeśli lubisz bardziej słodkie
ciastka, to dodaj 2-3 łyżeczki
cukru pudru - najlepiej posmakować odrobinę surowego ciasta, czy jest wystarczająco słodkie.Smacznego :)