Wykonanie
Składniki:- 2 szklanki
mąki żytniej typ 720,- 1 szklanka
mąki żytniej typ 2000,- 180 dag
masła,- 2
żółtka,- 1 , 5 szklanki fruktozy,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Krok 1: Do przesianej przez sito
mąki dodajemy
proszek do pieczenia. W zagłębienie wbić
żółtka. Dodać posiekane
masło i
cukier, zagnieść ciasto do gładkości. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schładzać przez godzinę w lodówce.Krok 2: Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część po kolei rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wybieramy ulubioną foremkę do wykrawania
ciastek (jeśli nie mamy foremek wystarczy zwykła szklanka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po ostudzeniu dekorujemy np.
cukrem pudrem, lukrem lub
konfiturą.
Zapraszam na mój FANPAGE :-)