Wykonanie
Zaniedbałam ostatnio bloga i bardzo żałuję, bo mam mnóstwo doskonałych przepisów i zdjęć, którymi chciałabym się podzielić. W pierwszej kolejności musiałam jednak wywiązać się ze zobowiązań związanych z zamówieniami na mazurki i ciasta świąteczne, i czasu zabrakło.Robienie mazurków przychodzi mi już z ogromną łatwością i wprawą, a ich repertuar mam spory.Kolejny z moich najlepszych i ulubionych to
bakaliowy z
czekoladą. Przepyszny -
maślany, kruchy, delikatny, chrupiący...Koniecznie spróbujcie zrobić, bo warto, a przepis na kruchy spód jest wyjątkowo szybki i łatwy. Reszta to chwila. I mazurek gotowy.
Składniki:spód: na małą kwadratową formę; jeżeli chcecie zrobić większy, trzeba odpowiednio powiększyć ilości125g
masła3 łyżki
cukruszczypta
soli250g
mąkibakalie:300g różnych
orzechów czy
migdałów : włoskich, laskowych, czy pekangarść suszonych
śliwek bez pestek50g
żurawiny50g suszonychfig50g
suszonych morelipolewa z
gorzkiej czekolady:250g
gorzkiej czekolady250ml kremówki1 łyżka
masła2 - 3 łyżki
likieru pomarańczowego albo esencji pomarańczowej
Jak zrobiłam:spód:1. Do garnka wlałam 4 łyżki
wody. Dodałam
sól,
masło i
cukier. Podgrzewałam, aż składniki się rozpuściły.2. Wystudziłam i wsypałam
mąkę. Mieszałam drewnianą łyżką, aż powstała kulka ciasta, która odchodziła od ścianek garnka.3. Formę wyłożyłam papierem. Wylepiłam
ciastem, formując rant. Piekłam w temperaturze 180'C, aż spód był złocisty, przez około 20 minut.
polewa:1. Na większym garnku z
wodą umieściłam mniejszy, do którego wsypałam połamaną na małe kawałki
czekoladę i podgrzewałam, na małym ognie, aż się rozpuściła. Wtedy wlałam kremówkę, dodałam
masło i esencję
pomarańczową i mieszałam, aż całość była gładka i błyszcząca.2.
Orzechy i
migdały uprażyłam na patelni.3.
Morele,
żurawinę i
figi sparzyłam gorącą
wodą na sitku. Osuszyłam.
całość:Na podpieczonym spodzie ułożyłam sparzone
bakalie i uprażone
orzechy. Polałam płynna
czekoladą i zostawiłam, aż zastygła. Udekorowałam pekanami.
Spieszcie się, jeszcze zdążycie zrobić. Składniki są bardzo oczywiste, można je dostać w każdym sklepie.