ßßß Cookit - przepis na Nawigacja po wpisach

Nawigacja po wpisach

nazwa

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego! To połączenie wyszło mi niesamowicie. Kruche, delikatne ciasto, wędzony łosoś, delikatny szpinak i podduszony por. Świetne danie na Wielkanoc i nie tylko. To jest to czego było Nam trzeba, w zimowe dni, znowu nas zawaliło śniegiem, przyda się troszkę koloru, nawet jeśli pochodzi on z mrożonki, chociaż ja mrożonki uwielbiam, zawsze pod ręką i wszechobecne w każdym sklepie, są świetną bazą do pysznych dań. Wypróbujcie tym bardziej, że jej wykonanie jest bardzo proste.
Składniki na 4 porcje ( 2 formy o średnicy 20 cm )
Ciasto:
210 g mąki
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
żółtko
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Farsz:
1 por ( biała część)
350 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 białka*
1 jajo*
1/2 szklanki mleka
100 g wędzonego łososia
sól,pieprz
2 łyżki oliwy
kilka gałązek natki
* możecie dać białko które zostało Wam z ciasta oraz 2 jaja
Przygotowanie:
Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekanym zimnym masłem, rozdrobnić je, dodać śmietanę oraz żółtko. Szybko wyrobić i odłożyć do zamrażarki na 30 minut ( lub do lodówki na 2-3 h ).
Farsz: Por przekroić na pół i umyć wszystkie warstwy. Osuszyć,pokroić na cieniutkie półplasterki i obsmażyć na oliwie,
Do porów dodać posiekany czosnek. Podsmażyć 3-4 minuty, po czym dołożyć rozmrożony szpinak ( jeśli macie zamrożony a się spieszycie, na osobnej patelni, podlewacie wodą szpinaki i rozmrażacie go przewracając bryłki/ lub kostkę. ).
Farsz odłożyć.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim obie formy ( warstwa około 1/2 cm ). Ponacinać widelcem i podpiec w 190 stopniach przez około 12-15 minut ( aż będzie lekko złota ).
Gdy ciasto się piecze, mleko wymieszać z jajkiem i białkami, solą , pieprzem i posiekaną natką.
Tarty wyciągnąć wyłożyć je łososiem, nałożyć warzywa, zalać je masą, włożyć do pieca na 25 – 30 minut, gdy masa się zetnie tarta jest gotowa.
Podawać z ulubioną surówką, u mnie z pora.
Smacznego!
szpinak z porem
ryba, warzywa na podpieczonym spodzie
zalane masą
jedną z tart udekorowałam plastrem żółtego sera
a tak wyglądała po upieczeniu
Powiązane notki:
Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/18/tarta-z-lososiem-szpinakiem-i-porem-krok-po-kroku