Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Dawno nie
jadłam czegoś tak pysznego! To połączenie wyszło mi niesamowicie. Kruche, delikatne ciasto,
wędzony łosoś, delikatny
szpinak i podduszony
por. Świetne danie na Wielkanoc i nie tylko. To jest to czego było Nam trzeba, w zimowe dni, znowu nas zawaliło śniegiem, przyda się troszkę koloru, nawet jeśli pochodzi on z mrożonki, chociaż ja mrożonki uwielbiam, zawsze pod ręką i wszechobecne w każdym sklepie, są świetną bazą do pysznych dań. Wypróbujcie tym bardziej, że jej wykonanie jest bardzo proste.
Składniki na 4 porcje ( 2 formy o średnicy 20 cm )Ciasto:210 g
mąki100 g
masła1/2 łyżeczki
soliżółtko3 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietanyFarsz:1
por ( biała część)350 g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku3 ząbki
czosnku2
białka*1
jajo*1/2 szklanki
mleka100 g
wędzonego łososiasól,
pieprz2 łyżki
oliwykilka gałązek
natki* możecie dać
białko które zostało Wam z ciasta oraz 2
jajaPrzygotowanie:Ciasto :
Mąkę wymieszać z
solą i posiekanym zimnym
masłem, rozdrobnić je, dodać
śmietanę oraz
żółtko. Szybko wyrobić i odłożyć do zamrażarki na 30 minut ( lub do lodówki na 2-3 h ).Farsz:
Por przekroić na pół i umyć wszystkie warstwy. Osuszyć,pokroić na cieniutkie półplasterki i obsmażyć na
oliwie,Do
porów dodać posiekany
czosnek. Podsmażyć 3-4 minuty, po czym dołożyć rozmrożony
szpinak ( jeśli macie zamrożony a się spieszycie, na osobnej patelni, podlewacie
wodą szpinaki i rozmrażacie go przewracając bryłki/ lub kostkę. ).Farsz odłożyć.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim obie formy ( warstwa około 1/2 cm ). Ponacinać widelcem i podpiec w 190 stopniach przez około 12-15 minut ( aż będzie lekko złota ).Gdy ciasto się piecze,
mleko wymieszać z
jajkiem i
białkami,
solą ,
pieprzem i posiekaną
natką.Tarty wyciągnąć wyłożyć je
łososiem, nałożyć warzywa, zalać je masą, włożyć do pieca na 25 – 30 minut, gdy masa się zetnie
tarta jest gotowa.Podawać z ulubioną surówką, u mnie z
pora.Smacznego!
szpinak z
poremryba, warzywa na podpieczonym spodzie
zalane masą
jedną z tart udekorowałam plastrem
żółtego seraa tak wyglądała po upieczeniuPowiązane notki:Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z
mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)