ßßß
Składniki:Starter:1 kromka razowego chleba na zakwasie2 ząbki czosku2 liście laurowe3 ziela angielskie1/2 l przegotowanej zimnej ( ! ) wodyZakwas:przecedzony starter1 kg mąki żurkowej typu 2000 , ja używam Mstowskiej4 l przegotowanej zimnej wody2 ząbki czosnku3-4 ziela angielskie3-4 liście laurowe2 łyżeczki majerankuPrzygotowanie:Starter : W niemetalowym (!) szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy chleb. Dodajemy przyprawy i odstawiamy go, przykrytego lnianą ściereczką, w ciepłym miejscu na kilka dni, aż się zakisi. Wszystko zależy od temperatury. Gdy starter stanie się mętny, kwaśny, trzeba go przecedzić. Powinno to zająć około tygodnia.Mąkę zalewamy starterem, dolewamy wodę i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie. Odstawiamy na kilka dni, 2-4 w zależności od temperatury.
Gotowy zakwas przelewamy do butelek , świetnie sprawdzą się tutaj 330 ml po sokach lub pół litrowe. Taki żur jest bardzo mocny i aktywny, a dzięki użyciu przegotowanej wody na pewno nam nie zaszkodzi i nie przekiśnie.Nie dodawajcie więcej przypraw, żurek może wtedy zrobić się siny – często dzieje się tak od zbyt dużej ilości czosnku.Polub Bloga na FACEBOOKU !Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyTradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieSzybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowyZupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół