Domowy zakwas na żur / żurek – Wielkanoc

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie ma to jak domowy żurek. U nas Wielkanoc bez takiego zakwasu jest niewyobrażalna. Przepis mojej teściowej jest niezawodny i bardzo porsty. Dziś przekazuję go Wam, jeśli raz go zrobicie stanie się Waszym ulubionym. Dzięki użyciu przegotowanej wody zakwas się nie zepsuje, może być też zużyty do chleba, nie tylko do bazy żurkowej. Proporcja rodzinna.
Składniki:
Starter:
1 kromka razowego chleba na zakwasie
2 ząbki czosku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 l przegotowanej zimnej ( ! ) wody
Zakwas:
przecedzony starter
1 kg mąki żurkowej typu 2000 , ja używam Mstowskiej
4 l przegotowanej zimnej wody
2 ząbki czosnku
3-4 ziela angielskie
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Starter : W niemetalowym (!) szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy chleb. Dodajemy przyprawy i odstawiamy go, przykrytego lnianą ściereczką, w ciepłym miejscu na kilka dni, aż się zakisi. Wszystko zależy od temperatury. Gdy starter stanie się mętny, kwaśny, trzeba go przecedzić. Powinno to zająć około tygodnia.
Mąkę zalewamy starterem, dolewamy wodę i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie. Odstawiamy na kilka dni, 2-4 w zależności od temperatury.
Gotowy zakwas przelewamy do butelek , świetnie sprawdzą się tutaj 330 ml po sokach lub pół litrowe. Taki żur jest bardzo mocny i aktywny, a dzięki użyciu przegotowanej wody na pewno nam nie zaszkodzi i nie przekiśnie.
Nie dodawajcie więcej przypraw, żurek może wtedy zrobić się siny – często dzieje się tak od zbyt dużej ilości czosnku.
Polub Bloga na FACEBOOKU !
Powiązane notki:
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowy
Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/11/domowy-zakwas-na-zur-zurek-wielkanoc