ßßß
Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej3 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka jałowca8 ziaren ziela4 liście laurowe2 łyżki sosu sojowego2 łyżki suszonej cebuli1 l bulionu (jeśli nie macie domowego użyjcie wołowego z kostki)2 łyżki suszonej cebuli2-3 łyżki olejusól,pieprz3 łyżki mąki tortowejPrzygotowanie:Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.Podsmażamy na oleju z paprykami i sosem sojowym,mieszając, do momentu aż mięso zacznie pachnieć, a sos odparuje i przylgnie do mięsa. Trwa to ok 5-10 minut. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy na wolnym ogniu aż stanie się miękkie, około godziny, przy lekko uchylonej pokrywce. Sos lekko odparuje, a wywar stanie się esencjonalny.Po tym czasie zagęszczamy rozrobioną w 1/2 szklanki wody mące, gotujemy ok. 5 minut mieszając.Podajemy z kaszą gryczaną,ziemniakami, trójkątami z ciasta francuskiego lub pieczywem.Smacznego!Gulasz przyrządzam z ładnego kawałka mięsa, jeśli nie macie możliwości wyboru w sklepie liczcie się z tym , że może się ono okazać pełne ścięgien ( białych włókien ) , które po ugotowaniu są ciągnące i twarde. gorszej jakości mięso polecam zmielić i wykorzystać na zrazy lub spaghetti.Oczywiście sos możecie zamrozić
taki gulasz będzie świetną propozycją jeśli planujecie proszoną kolację ze znajomymi
Powiązane notki:Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselkąSos bolognese – spaghetti po bolońskuSzybkie chilli con carne„Indyjska” kasza manna czyli nuty orientu na śniadanieSolidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”