Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×To mój niezawodny przepis na piernik świąteczny. Wilgotny, pachnący, puszysty i z
czekoladą. Dla mnie obowiązkowa pozycja na świątecznym
stole od kilku lat, do tego powstaje w 5 minut i zawsze wychodzi! No czego chcieć więcej ?
na zdjęciu z keksemSkładniki na dwie małe foremki:szklanka o pojemności 250 ml1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
mąki tortowej1
jajo1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2 łyżki
miodu, najlepiej ciemnego gryczanegodo szklanki
cukru ok. 3/4 szklanki1 1/2 łyżeczki
kakao1 1/2 łyżeczki
cynamonu1 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki gałki2 łyżeczki
sodyDodatkowo:30 g
mlecznej czekolady30 g
gorzkiej czekolady3-4 łyżki
mleka ok 50 ml
żurawina,
migdały i/lub posypka cukrowa do dekoracjiPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bez termoobiegu. Góra dół. Foremki smarujemy
olejem i wysypujemy
mąką lub
bułką tartą.Składniki wrzucamy do miski i miksujemy 5 minut.Przelewamy do foremek do 3/4 wysokości.Pieczemy ok 45 minut, po 40 sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zimne dekorujemy
czekoladą roztopioną z
mlekiem, posypujemy
bakaliami.Smacznego!!
ja miałam pod ręką
żurawiny,
rodzynki i
orzechy, do części ciast wrzuciłam po 2 łyżki następnie zamieszałam po upieczeniu będą to pierniki z
bakaliamiteż możecie tak zrobić
ja piekłam je z potrójnej porcji, opakuje je i będą prezentem dla wigilijnych gości
Powiązane notki:Świąteczny KEKS
bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciamiSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychLekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznyPiernik
jabłkowy, jak za dawnych latA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny