Wykonanie
Przez dwa lata mieszkania w Poznaniu i przy dwóch różnych mieszkaniach nie udało się znaleźć takiego, w którym kuchnia była by wyposażona w piekarnik, ale wtedy nie było najważniejsze z jakim wyposażeniem, tylko z kim się będzie mieszkać. Dotychczas ratowałam się cudownymi wypiekami z
cukierni 'Piskorska' na rynku jeżyckim, niespodziewanie z pomocą w przygotowaniu ciasta w domu przyszła mi... mikrofalówka. :) Takie ciacho zajmuje w przygotowaniu,'upieczeniu', przełożeniu
marmoladą i oblaniu
czekoladą jakieś 20 minut. :)SKŁADNIKI:4 łyżki
mąki4 łyżki
cukru1
jajko2 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju3 łyżki
mleka2 łyżki
przyprawy do piernika lub łyżeczka
cynamonumarmolada wieloowocowa
czekolada do polaniaWszystkie składniki poza
czekoladą i
marmoladą mieszamy albo w osobnym naczyniu albo od razu w małym naczyniu żaroodpornym (moje jest mniejsze niż blacha do tradycyjnego keksa) i wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty z mocą 800w (czas jest orientacyjny niestety, każda mikrofalówka działa inaczej, sprawdzajcie ciasto wykałaczką). Po 'upieczeniu' ostrożnie wyciągamy naczynie z mikro, pozwalamy chwilę ciastu odsapnąć i ostygnąć po czym wyciągamy na deskę i delikatnie przekrajamy wzdłóż na 2 lub 3 części w zależności od tego, jak wysokie wyjdzie ciacho. Smarujemy
marmoladą (nie żałować :)) i składamy z powrotem, polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą z małą ilością
mleka. Ciacho jest pyszne i jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które tak jak ja nie posiadają w domu piekarnika. :)