ßßß Cookit - przepis na Ciasto z mikrofalówki - piernik z marmoladą

Ciasto z mikrofalówki - piernik z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Przez dwa lata mieszkania w Poznaniu i przy dwóch różnych mieszkaniach nie udało się znaleźć takiego, w którym kuchnia była by wyposażona w piekarnik, ale wtedy nie było najważniejsze z jakim wyposażeniem, tylko z kim się będzie mieszkać. Dotychczas ratowałam się cudownymi wypiekami z cukierni 'Piskorska' na rynku jeżyckim, niespodziewanie z pomocą w przygotowaniu ciasta w domu przyszła mi... mikrofalówka. :) Takie ciacho zajmuje w przygotowaniu,'upieczeniu', przełożeniu marmoladą i oblaniu czekoladą jakieś 20 minut. :)
SKŁADNIKI:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
2 łyżki przyprawy do piernika lub łyżeczka cynamonu
marmolada wieloowocowa
czekolada do polania
Wszystkie składniki poza czekoladą i marmoladą mieszamy albo w osobnym naczyniu albo od razu w małym naczyniu żaroodpornym (moje jest mniejsze niż blacha do tradycyjnego keksa) i wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty z mocą 800w (czas jest orientacyjny niestety, każda mikrofalówka działa inaczej, sprawdzajcie ciasto wykałaczką). Po 'upieczeniu' ostrożnie wyciągamy naczynie z mikro, pozwalamy chwilę ciastu odsapnąć i ostygnąć po czym wyciągamy na deskę i delikatnie przekrajamy wzdłóż na 2 lub 3 części w zależności od tego, jak wysokie wyjdzie ciacho. Smarujemy marmoladą (nie żałować :)) i składamy z powrotem, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z małą ilością mleka. Ciacho jest pyszne i jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które tak jak ja nie posiadają w domu piekarnika. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-mikrofalowki-piernik-z.html