ßßß Cookit - przepis na Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Taki piernik piekę od bardzo dawna,i zawsze z powidłami śliwkowymi:).Nie umiałabym nawet powiedzieć jaki będzie z innymi bo nigdy z innymi nie próbowałam.
Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności,charakteru i pysznego smaku:)
Jest to ulubione ciasto moich chłopaków:)
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka powideł śliwkowych(najlepiej domowej roboty)
1/4 szklanki oleju
1 przyprawa do piernika Kamis
1 płaska łyżka cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Polewa (niezawodna!) :
1/3 kostki margaryny Kasia
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3-4 łyżki kakao
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać,dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta,jasna masa.Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą mąke,mieszamy delikatnie łyżką.Teraz musimy powoli,stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe skladniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką.Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dalo się swobodnie mieszać,by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie.Gotowe ciasto wlewamy na blaszke i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka:) Upieczone ciasto pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy polewę.Żeby to zrobić musimy włożyć margarynę do rondelka,na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy cukier,dolewamy mleko i dodajemy kakao.Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.Jeszcze ciepłe(ale nie gorące ciasto) pokrywamy polewą czekoladową.Polewa jest idealna,nie za gęsta i nie za rzadka:)Gdy polewa wystygnie ciasto jest już gotowe:)U nas znika bardzo szybko:D
Polecam:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2011/10/piernik-z-powidami-sliwkowymi.html