Wykonanie
Taki piernik piekę od bardzo dawna,i zawsze z powidłami śliwkowymi:).Nie umiałabym nawet powiedzieć jaki będzie z innymi bo nigdy z innymi nie próbowałam.
Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności,charakteru i pysznego smaku:)Jest to ulubione ciasto moich chłopaków:)Składniki:3
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
powideł śliwkowych(najlepiej domowej roboty)1/4 szklanki
oleju1
przyprawa do piernika Kamis1 płaska łyżka
cynamonu2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sodyPolewa (niezawodna!) :1/3 kostki
margaryny Kasia4 łyżki
cukru2 łyżki
mleka3-4 łyżki
kakaoPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.Całe
jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać,dosypujemy stopniowo
cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta,jasna masa.Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą
mąke,mieszamy delikatnie łyżką.Teraz musimy powoli,stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe skladniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką.Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dalo się swobodnie mieszać,by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie.Gotowe ciasto wlewamy na blaszke i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka:) Upieczone ciasto pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w
między czasie przygotowujemy polewę.Żeby to zrobić musimy włożyć
margarynę do rondelka,na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy
cukier,dolewamy
mleko i dodajemy
kakao.Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.Jeszcze ciepłe(ale nie gorące ciasto) pokrywamy
polewą czekoladową.Polewa jest idealna,nie za gęsta i nie za rzadka:)Gdy polewa wystygnie ciasto jest już gotowe:)U nas znika bardzo szybko:DPolecam:)