Wykonanie
piątek, 2 Styczeń 2015, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Rewelacyjne ciasto, które robi się równie szybko co muffinki. Z kawałkami suszonych
śliwek i mocno wyczuwalnym smakiem domowych
powideł śliwkowych. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam!Składniki:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruszklanka
mlekapół szklanki
oleju3
jajka2 łyżeczki
przyprawy do piernikałyżeczka
cynamonułyżeczka
sody oczyszczonejczubata łyżeczka
kakao20 dag suszonych
śliwek150 g
powideł śliwkowych (około pół słoiczka), najlepiej domowych
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem i
olejem. W misce mieszamy
mąkę,
cukier,
sodę oczyszczoną,
cynamon,
przyprawę do piernika i
kakao. Wlewamy płynne składniki i mieszamy metalową trzepaczką, aż się połączą. Dodajemy
powidła śliwkowe oraz pokrojone
śliwki i mieszamy krótko, tak, aby pozostały większe grudki powideł.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do keksówki. Piernik pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Smacznego!