ßßß Cookit - przepis na Piernikowe babeczki renifery

Piernikowe babeczki renifery

nazwa

Wykonanie

1 i 1/2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
łyżeczka octu
1 szklanka mleka
łyżka płynnego miodu
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w misce, nalewać do papilotek (około 15) do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
krem:
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
łyżka cukru pudru
200 g serka mascarpone lub twarogu serniowego
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzuć. Dodać cukier puder i serek, wymieszać (lub zmiksować) na gładką masę.
dodatkowo:
kolorowe draże
około 50 g białej czekolady
około 30 g gorzkiej czekolady
Na każdą wystudzoną babeczkę nakładać porcję kremu, delikatnie rozsmarowywać. W dwóch naczyniach rozpuścić- oddzielnie- białą i gorzką czekoladę, umieścić w rękawie cukierniczym lub foliowym woreczku z nacięciem na rogu. Na warstwie kremu umieszczać kropelki białej czekolady, a po jej zastygnięciu kropeki gorzkiej, jako źrenice. Między nimi ułożyć draże (w formie nosów). Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/12/piernikowe-babeczki-renifery.html