Wykonanie
W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z
cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie
czekoladowe.
Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z
serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa,
czekoladową rozpustą!Składniki:3
jajka180 g
cukru100 ml
oleju250 g
mąki50 g
kakao1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu150 g drobno pokrojonej
gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach
cukiniiMasa:500 g
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekolady1 czubata łyżka
kakaoszczypta
soli3 łyżki
cukru pudruTortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaDo miski przesiewamy
mąkę,
kakao, proszek,
sodę,
cynamon i
sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy
jajka z
cukrem do momentu aż masa
zrobi się jasna a
cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy
olej. Delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy
czekoladę i odciśniętą
cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.Masa:
Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem
soli i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z
kakao,
cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy
czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą
czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Źródło