ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa, czekoladową rozpustą!
Składniki:
3 jajka
180 g cukru
100 ml oleju
250 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
Tortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html