Wykonanie
30 lat minęło, może nie jak jeden dzień, ale zastraszająco szybko. Czas zaczął biec szybciej po maturze, na studiach jeszcze przyspieszył, a kiedy na świecie pojawił się Bąbel zaczął biec i kręcić jak rollercoaster. Co chwilę jest kolejny poniedziałek, kolejny pierwszy i kolejne urodziny. Tym razem wypadły okrągłe trzydzieste. Z tej okazji przedstawiam tort mocno
czekoladowy z .....
cukinią. Jest zwarty, wilgotny, mega
czekoladowy i po prostu pyszny.Tort
czekoladowy z
cukinią250g
mąki50g
kakao100g
czekolady białej100g
czekolady mlecznej100g
czekolady gorzkiej400g
cukinii180g
cukru2
jajka100ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliCukinią zetrzeć na tarce jarzynowej,
czekoladę pokroić na drobne kawałki. W misce zmieszać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól, dodać do tego zmiksowane
jajka,
cukier i
olej. Dokładnie wymieszać i dodać
cukinię i
czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.Mus400g
śmietany 30%100
serka mascarpone100g
białej czekolady2 łyżki
cukruŚmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier, wmiksować w to
serek i na końcu przestudzoną płynną
czekoladę. Udekorować tort i ułożyć dowolne
owoce.Inspiracja: Zwierciadło numer chyba na maj 2012