ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią, przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
podłużna foremka o długości 30 cm
300 g zielonej cukinii
300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa
3 czubate łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soda oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 jajka
180 g jasnego cukru muscovado
175 ml oleju
1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu
100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao
Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowe z cukinią
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-czekoladowe-z-cukinia-2