Wykonanie
Dawny przepis odnaleziony gdzieś w czeluściach komputera... Dobre były.:) Mocno
czekoladowe i nie suche. Pieczone odrobinę mniej niż podany zalecany czas. Zniknęły w ciągu dwóch dni. I tak długo cieszyły się swoim żywotem.;)Moim zdaniem najlepiej smakują posypane zwyczajnym, oklepanym ,
cukrem pudrem.
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru kryształ2/3 szklanki
mleka 3,2%1/2 szklanki
oleju1
jajko1 łyżka
kakao Wedel2- 4 łyżeczki
kakao Puchatek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaodrobina
sodyszczypta
soli1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Do miski wrzucamy przesianą uprzednio
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
sól ,
sodę,
kakao i
cukier. Następnie użyte już składniki uzupełniamy
olejem ,
mlekiem i
jajkiem - mieszamy na gładką masę drewnianą łyżka bądź mikserem.Kolejny krok to pokrojenie
czekolady na mniejsze kawałeczki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w foremkach wyłożonych papilotkami na wysokość 4/5 foremki. Muffiny poddajemy obróbce termicznej ok. 25 min. w 200 stopniach.Smacznego Głodownicy!