piernik:250 g mąki50 g cukru1/2 szklanki mleka75 g miodu50 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka cynamonułyżeczka sodyDo rondelka wlać miód i mleko, wsypać cukier, przyprawę piernikową i cynamon, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z gazu i dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Do miski przesiać mąkę razem z sodą, dolać miksturę miodową. Wymieszać- najpierw łyżką, potem dłonią i zagnieść ciasto. Odłożyć na około 30 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Następnie rozwałkować na grubość 2- 3 mm, na kształt prostokąta i podzielić na 3- 5 części. Piec 12- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone blaty przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubionym dżemem.polewa czekoladowa:50 g gorzkiej czekoladyłyżka masłałyżka cukru pudruW kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę razem z masłem. Dodać cukier puder, wymieszać i posmarować ciasto. Posypać siekanymi orzechami albo bakaliami. Smacznego!