Wykonanie
Nazwałam je "2013", ponieważ co roku robię kruche pierniczki z tego samego przepisu. Nie widzę potrzeby, żeby je udoskonalać, zmieniać lub zastępować innymi, gdyż te są pyszne, aromatyczne, a z
ciastem pracuje się świetnie. Kruszeją już po kilku dniach, a na Święta będą już idealne. W tym roku zrobiłam te pierniczki w dwóch odsłonach. Pierwszą widzicie w tym
poście - jako ozdoby na choinkę. Druga w następnym
poście :)(przepis w tym
poście, jednak napiszę go jeszcze raz, tym razem na podwójną porcję)1/2 szklanki
miodu2
jajka10 łyżek
masła600g
mąki12 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
cynamonuZmiksować
miód z
jajkami i
masłem.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
sodą,
przyprawą i
cynamonem. Dodać do mokrych składników i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec 10 minut w 180 stopniach.Smacznego!