ßßß Cookit - przepis na Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem

Górska zapiekanka ziemniaczana z pomidorami serem i beszamelem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Czy wy tak jak ja macie smaka na coś z ziemniaka ?
Na ten pomysł wpadłam przeglądając jakieś stare gazety, było w nich pełno zapiekanek z jajami i śmietaną, ja obeszłam to inaczej. Jaja i śmietanę zastąpiłam kremowym beszamelem, ser zostawiłam, bo mój K. chciał bardzo zjeść coś z serem, a do tego na rynku dorwałam bardzo dojrzałe pomidory oraz pieczarki w dobrych cenach, bo czyż nie warto sugerować się też tym co mamy pod ręką ?
gotowanie to ciągła przygoda. Beszamel idealnie komponuje się z podwędzanym serem ( stąd górska, jakoś mi się kojarzy z Zakopanem, kiedyś jadłam tam podobną ), dobrą kiełbaską i grzybami, no czego chcieć więcej, a już wiem, ziołowych pomidorów ! Jeśli wszystko sprytnie zorganizujecie to uda wam się ją przygotować w 30 minut( + zapiekanie ).
Składniki:
1,2-1,5 kg ziemniaków
200 g dobrej mięsnej kiełbasy
200 g pieczarek
200 g sera wędzonego żółtego
1 kg pomidorów
1 łyżka mieszanki włoskiej
1 łyżka bazylii
1 łyżka suszonej cebuli
1/2 łyżki czosnku granulowanego lub ząbek
1/2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (po 1/2 , 1/4 i 1/4 łyżeczki)
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić, rozgotować i zmiksować. Po zmiksowaniu doprawić mieszanką włoską, cebulą, bazylią, czosnkiem, cukrem ewentualnie możemy dodać troszkę soli.
Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić na patelnie bez tłuszczu, gdy się podpiecze, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić do miękkości i wyłączyć.
Masło, roztopić w garnku, gdy się rozpuści dodać mąkę i smażyć, po minucie wlewać stopniowo mleko, najpierw 2 łyżki, gdy się rozpuści, nie przerywając mieszania wlewać resztę mleka i gotować ok 10 minut do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło, a ma do tego skłonności, jeśli się go nie pilnuje.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, ziemniaki kroimy w plasterki i równo układamy w formie, obsypujemy kiełbasą z pieczarkami, zalewamy pomidorami, obsypujemy startym serem, na co wylewamy beszamel.
Zapiekamy w gorącym piecu w 200 stopniach przez 20-30minut, zależy jak bardzo przypieczony ser lubimy, ja lubię najbardziej taki po ok 25 minutach.
Podajemy z ogórkiem kiszonym, obsypane natką, ja pokroiłam sobie też paprykę, ot taka fanaberia
pyszności.
Smacznego!
a tu coś co was rozbawi
obiad robiony w pośpiechu z rozlanym mlekiem i ubabraną kuchenką
a tak wyglądała przed pokrojeniem
śliczna
Powiązane notki:
Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym
Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/09/gorska-zapiekanka-ziemniaczana-z-pomidorami-serem-i-beszamelem