Wykonanie
Niech żyje
makaron! Najszybsze i najlepsze danie dla zmęczonych i zapracowanych. Pomysłów na dania z
makaronem jest tysiące, a może nawet i więcej. Penne, spaghetti, linguini, fusilli, tagiatelle, papardelle, farfalle,lasagne czy rigatoni. A do tego mnóstwo możliwości łączenia dodatków.
Szpinak,
śmietana,
czosnek,
cebula,
jajka,
ser,
mięso mielone,
pomidory,
bazylia,
oregano,
owoce morza czy
kurczak. Wymieniać można by było tak bez końca. Jednak dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis, który jest w ścisłej czołówce moich ulubionych dań z
makaronem. Pysznie
maślany sos beszamelowy,
pomidory,
bazylia, mnóstwo aromatów i pysznych dodatków. Mniam! Skoro na dworze taka deszczowa pogoda, czas na chwilę relaksu! Serdecznie polecam wszystkim! :)
składniki:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiszklanka
mlekasól,
pieprzgałka muszkatołowa400 g
makaronu typu penneduży
pomidorok. 450g
pieczarek2 ząbki
czosnkubazylia2 łyżki
masłaAby przygotować
sos beszamelowy roztapiamy
masło w rondelku, następnie dodajemy do niego
mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie nam gładka masa. Do rondelka wlewamy szklankę
mleka i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia sosu (może to potrwać kilka minut, dlatego musimy się uzbroić w cierpliwość). Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy
pieczarki i wrzucamy na patelnię, gdzie wcześniej roztopiliśmy
masło. Powinny się zbrązowić. Następnie przecieramy przez praskę
czosnek i dodajemy do
pieczarek. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Po odcedzeniu
makaronu dodajemy go do
pieczarek ( ja dodałam
pieczarki do
makaronu, gdyż nie miałam takiej dużej patelni) i zalewamy
sosem beszamelowym. Z
pomidora usuwamy skórę i miąższ.
Pomidora kroimy w kostkę i również dodajemy do
makaronu. Na koniec dodajemy
bazylię. Wszystkie dodatki mieszamy dokładnie ze sobą. Nakładamy na talerze i posypujemy
bazylią!Smacznego!! :)