Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ciekawy przepis, na naleśniki, jemy je klasycznie z dżemem lub serem, u mnie w drugiej wersji jednak z ciekawą propozycją w postaci musu agrestowo-dyniowego, chociaż może być też inny niskosłodzony dżem.
Składniki:
Naleśniki ( na 3-4 porcje po kilka sztuk, w zależności od średnicy patelni)
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)
łyżeczka soli
1 jajko ( w podwójnej porcji 3 jaja)
ewentualnie olej do smażenia
ser:
400 g białego sera najlepiej kremowego twarogu
słodzidło np.cukier,miód,stewia
op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
mus:
5 łyżek kopiastych pure z tego przepisu
słodzidło do smaku
dżem niskosłodzony z dużymi kawałkami owoców, u mnie agrestowy
jogurt lub śmietana do dekoracji
Naleśniki : Składniki wymieszać blenderem. Miksować 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na dużym palniku, do ścięcia z każdej strony i odkładać. Nie powinny być zbytnio spieczone bo będziemy je jeszcze podsmażać z nadzieniem
Ser: składniki zmiksować i doprawić do smaku. Do nadzienia można dodać trochę musu smak jest wtedy ciekawie złamany : )
Mus: Puree podgrzać z dżemem, dosłodzić ulubionym słodzidłem.
Naleśniki faszerować serem, smarujemy placki i składamy na cztery części. Smażymy na odrobinie oleju i podajemy na gorącym musie,polane jogurtem i kleksem musu. Smacznego! Aż mi ślinka cieknie jak myślę, że je dzisiaj jadłam
Mniam mniam : )
Rady: do naleśników można dać łyżeczkę przyprawy do piernika i kakao, wtedy mamy zupełnie inne danie
Powiązane notki:
Pyszne placki z dyni
Pancakes z bananem i daktylami
Pancakes z dwóch szklanek
Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI
Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/20/pelnoziarniste-nalesniki-z-musem-z-dyni