ßßß Cookit - przepis na Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem

Pancakes bezglutenowe z sosem z fasoli i miodem

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Dziś weszłam do domu po wizycie na uczelni i miałam ochotę na kilka rzeczy, pancakes( na nie mam ochotę zawsze
), kakao, fasolę i coś chrupiącego. Myślę sobie właściwie czemu by ich tu nie połączyć ? Tak oto powstał ten niebanalny przepis, który z pewnością zachwyci odważnych smakoszy, może też przekona tych bardziej nieśmiałych do eksperymentowania w kuchni. Ciasto powstało w wersji bezglutenowej – na płatkach i otrębach owsianych, idealne danie dla osób, które są na diecie, a także dla wegetarian, fasola jest doskonałym źródłem błonnika i białka. A tak poza tym były pyszne, bo o to tutaj chodzi, prawda ? : )
Składniki :
można sobie przygotować ciasto z tego przepisu i dodać dodatki, jeśli ktoś nie ma bądź nie lubi płatków : kilk lub klik
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otrąb owsianych
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka kakao
1 szklanka kwaśnej maślanki/jogurtu/kefiru
coś do osłodzenia jak ktoś ma ochotę ( ja nie daję ale o tym później)
2 łyżeczki słonecznika
jogurt ok 50 ml
80 g fasoli czerwonej z puszki
3 łyżeczki miodu + do polania
siemię do dekoracji i marchewka ( opcjonalnie )
Składniki sypkie mieszamy i wlewamy maślankę. Odstawiamy na 15 minut, aby płatki namokły i rozmiękły. Placki smażymy na patelni na oleju lub bez jak lubimy, rosną są pulchne jednak nie tak bardzo jak te glutenowe( na mące) dla tych co lubią bardziej puszyste polecam zmienić ciasto na to z mąką i dodać sobie kakao oraz słonecznik.
Gdy placki się smażą fasolę odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy miód. Znowu miskujemy. Na gotowe placki, przełożone co 2 odrobiną miodu, wylewamy jogurt i słodką pastę z fasoli, podajemy z tym z czym lubimy, ja lubię marchewkę : ) ale mogą być same lub z jabłkiem czy innymi owocami.
Polecam dodatek słonecznika, cudownie chrupie
Są pyszne i zaskakujące
Powiązane notki:
Pancakes z dwóch szklanek
Pancakes z bananem i daktylami
Pancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/04/pancakes-bezglutenowe-z-sosem-z-fasoli-i-miodem