Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Dziś weszłam do domu po wizycie na uczelni i miałam ochotę na kilka rzeczy, pancakes( na nie mam ochotę zawsze),
kakao,
fasolę i coś chrupiącego. Myślę sobie właściwie
czemu by ich tu nie połączyć ? Tak oto powstał ten niebanalny przepis, który z pewnością zachwyci odważnych smakoszy, może też przekona tych bardziej nieśmiałych do eksperymentowania w kuchni. Ciasto powstało w wersji bezglutenowej – na płatkach i otrębach owsianych, idealne danie dla osób, które są na diecie, a także dla wegetarian,
fasola jest doskonałym źródłem błonnika i
białka. A tak poza tym były pyszne, bo o to tutaj chodzi, prawda ? : )Składniki :można sobie przygotować ciasto z tego przepisu i dodać dodatki, jeśli ktoś nie ma bądź nie lubi
płatków : kilk lub klik3/4 szklanki
płatków owsianych1/4 szklanki
otrąb owsianych3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1 łyżeczka
kakao1 szklanka kwaśnej maślanki/jogurtu/kefirucoś do osłodzenia jak ktoś ma ochotę ( ja nie
daję ale o tym później)2 łyżeczki
słonecznikajogurt ok 50 ml80 g
fasoli czerwonej z puszki3 łyżeczki
miodu + do polaniasiemię do dekoracji i
marchewka ( opcjonalnie )Składniki sypkie mieszamy i wlewamy
maślankę. Odstawiamy na 15 minut, aby
płatki namokły i rozmiękły. Placki smażymy na patelni na
oleju lub bez jak lubimy, rosną są pulchne jednak nie tak bardzo jak te glutenowe( na
mące) dla tych co lubią bardziej puszyste polecam zmienić ciasto na to z
mąką i dodać sobie
kakao oraz
słonecznik.Gdy placki się smażą
fasolę odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy
miód. Znowu miskujemy. Na gotowe placki, przełożone co 2 odrobiną
miodu, wylewamy
jogurt i słodką pastę z
fasoli, podajemy z tym z czym lubimy, ja lubię
marchewkę : ) ale mogą być same lub z
jabłkiem czy innymi
owocami.Polecam dodatek
słonecznika, cudownie chrupieSą pyszne i zaskakujące
Powiązane notki:Pancakes z dwóch szklanekPancakes z
bananem i
daktylamiPancakes
jabłkowe z
czekoladą,
twarożkiem i
daktylami