Wykonanie
Kto by pomyślał, że
czerwoną fasolę można wykorzystać w deserze!? Mnie samą też to połączenie zaskoczyło, jednak zdecydowanie pozytywnie! To jedno z moich ulubionych ciast. Niesamowicie wilgotne, mocno
czekoladowe, a jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne! Wypróbujcie, a sami przekonacie się, że to strzał w dziesiątkę!
Składniki:puszka
czerwonej fasoli10
daktylibananpół tabliczki
czekoladyodrobina
mleka4 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
cynamonu¾ łyżeczki
sodyszczypta
soli2 małe
jajkaDo dekoracji: pół tabliczki
czekolady, odrobina
mleka, garść
orzechów włoskichPrzygotowanie: Pół tabliczki
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z odrobiną
mleka. I odstawiamy do ostygnięcia.
Czerwoną fasolę,
daktyle i
banana mielimy w maszynce z drobnymi oczkami jak do
maku. W taki sposób dokładnie połączymy składniki. Jednak można tez składniki zmiksować blenderem, tylko najpierw namoczmy
daktyle w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Do masy dodajemy
kakao,
cynamon,
sodę,
sól,
jajka i rozpuszczoną
czekoladę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do silikonowej foremki o wymiarach 8x17 cm. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 40 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robimy polewę:
czekoladę mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i polewamy nią ciasto.
Orzechy włoskie siekamy i posypujemy ciasto, zanim polewa wystygnie!