ßßß Cookit - przepis na Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta

Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta

nazwa

Wykonanie

Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho.
Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego (KLIK), zabierałam się bardzo długo. W końcu ciekawość zwyciężyła i śmiało mogę stwierdzić, że "brownie z fasoli" brzmi niedorzecznie, ale tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał!
Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie i sprowokowało pytanie zadane z niedowierzającym tonem: TO TU NIE MA MĄKI?! Ani mąki, ani margaryny, ani białego cukru. Zajadajcie się na zdrowie!
Z podanej ilości składników otrzymacie 16 porcji. Jedna to 90kcal w tym 4g białka, 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów . Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g białka, 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów .
SKŁADNIKI:
440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
85g banana
3 jajka
15g kakao- 3 łyżki
80g miodu- 3 łyżki
40g gorzkiej czekolady- u mnie 70%
40g orzeszków ziemnych- najlepiej bez soli
sól
cynamon
1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Fasolę opłukać i odsączyć
Żółtka zblendować z fasolą, bananem i miodem
Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać
Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego!
https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
http://bafavenue.pl/
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/01/fasolowe-brownie-z-orzeszkami-ziemnymi.html