Wykonanie
Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W
sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z
kapusty kiszonej po słodkie placki
burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho.
Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku
chlebka bananowego (KLIK), zabierałam się bardzo długo. W końcu ciekawość zwyciężyła i śmiało
mogę stwierdzić, że "brownie z
fasoli" brzmi niedorzecznie, ale tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał!
Gdyby ktoś poczęstował mnie tym
ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno
czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi
orzeszków ziemnych i kawałków
czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z
mąki pszennej, którą
fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie i sprowokowało pytanie zadane z niedowierzającym tonem: TO TU NIE MA MĄKI?! Ani
mąki, ani
margaryny, ani
białego cukru. Zajadajcie się na zdrowie!Z podanej ilości składników otrzymacie 16 porcji. Jedna to 90kcal w tym 4g
białka, 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów . Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g
białka, 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów .
SKŁADNIKI:440g
czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki85g
banana3
jajka15g
kakao- 3 łyżki80g
miodu- 3 łyżki40g
gorzkiej czekolady- u mnie 70%40g
orzeszków ziemnych- najlepiej bez
solisólcynamon1 łyżeczka
sody oczyszczonejPRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę
Fasolę opłukać i odsączyć
Żółtka zblendować z
fasolą,
bananem i
miodemDodać
kakao,
cynamon,
sodę i szczyptę
soli i dokładnie wymieszaćOrzeszki i
czekoladę drobno posiekać i dodać do masyDodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżkąCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cmPiec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPo upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzeniaSmacznego!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterbloghttp://bafavenue.pl/