Wykonanie
Moja akcja
Pieczarkowy Tydzień 2015 trwa już 3 dzień, a ja dopiero teraz zamieszczam wpis… Zapytacie co się stało? Jak zwykle w weekend miałam dużo spraw do załatwienia. Byłam tez na wspaniałej imprezie u Zuzi Makagigi – a właściwie jej narzeczonego. Koniecznie zobaczcie jakie Zuzia robi cudne
torty ! Na imprezie coś się stało z moim obiektywem 50 mm, którym to właśnie tylko i wyłącznie wykonuję od jakiegoś czasu wszystkie zdjęcia jedzenia. Na szczęście zdążyłam obfotografować pastę
orzechowo-
pieczarkową i klopsiki nadziewane
pieczarkami marynowanymi. Zatem na pewno znajdą się na blogu. Kolejny weekend minął tak szybko, że nawet nie zajrzałam znowu do Internetu. I może i dobrze, czasem naprawdę trzeba odpocząć od komputera. W każdym bądź razie teraz jest zwarta i gotowa, aby dodawać przepisy, które zrealizowałam wcześniej. A już jutro przyjdzie do mnie nowy obiektyw i
będę dalej eksperymentować w kuchni 😉 Mam w planach zakup
pieczarek brązowych i portobello.
Pieczarkowe gotowanie rozpoczęłam od bogosiku z
pieczarek. Zapytacie jak to? Bigos jest z
kapusty przecież. Tutaj bardziej chodzi o sposób przygotowania – podsmażanie i duszenie składników w jednym garnku. Jest także dość wyraźna kwaśna nuta, dzięki dodatkowi
kiszonych ogórków. W
sumie uwielbiam zupę
ogórkową z
kiszonych ogórków,
jadłam też
żeberka jarmarczne duszone z ich dodatkiem, ale tutaj obawiałam się o to, czy nie przyćmią smakiem całej potrawy. Teraz
mogę powiedzieć, że moje obawy były bezpodstawne.
Pieczarki są bardzo aromatyczne, z drugiej strony ugotowane
ogórki kiszone tracą na swojej kwaśności, zatem stosunek tych smaków wynosi 50:50 i to jest clue tego dania.
Składniki na 6 porcji:0,5 kg
pieczarek0,5 kg
cebuli0,5 kg
kiszonych ogórków0,5 kg
kiełbasy (zwyczajnej,
podwawelskiej lub śląskiej)3 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia1 łyżeczka
przyprawy do bigosuewentualnie
sól,
pieprz do doprawienia1.
Pieczarki obrać/oczyścić, pokroić w plastry.
Kiełbasę i
ogórki (nie obierając) pokroić w kostkę,
cebulę w talarki.2. Na jednej patelni podsmażyć na
oleju cebulę i
pieczarki, do odparowania płynu. Na drugiej patelni smażyć
kiełbasę i
ogórki kiszone, aż
kiełbasa będzie zrumieniona.3. Wszystkie składniki przełożyć do jednego garnka. Dodać
koncentrat pomidorowy i
przyprawę do bigosu oraz nieco
wody (ok. 1/2 szklanki – tak aby nic się nie przypaliło) i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, często mieszając.4. Podawać z
ryżem lub
pieczywem.Przygotowując to danie korzystałam z przepisów z książek Gulasz i bigos. Sprawdzone przepisy . Wyd. Olesiejuk oraz
Pieczarki i
grzyby leśne we współczesnej kuchni .A jak tam Wasze gotowanie w ramach mojej akcji?
Pieczarki kupione, a może już przerobione na pyszne dania?