ßßß
W „Ofierze losu” Camilli Läckberg znalazłam taki oto cytat:„Kelnerka podeszła do nich, by przyjąć zamówienie.– Zamawiajcie, co tylko chcecie. Dziś ja stawiam! – powiedział Mellberg, ku własnemu zaskoczeniu. Od razu tego pożałował, ale pełen podziwu wzrok Rose-Marie utwierdził go w przekonaniu, że zrobił dobrze, i przekonał, bodaj pierwszy raz w życiu, ile tak naprawdę warte są pieniądze. Cóż znaczy tych kilka setek wobec podziwu w oczach pięknej kobiety? Hedström i Molin spojrzeli na niego zdumieni. Prychnął gniewnie: – No już, zamawiajcie, zanim się rozmyślę i potrącę wam z pensji.Patrik nadal w szoku wyjąkał:-Poproszę fileta ze szkarłatnicy.Martin, zupełnie oniemiały, kiwnął tylko głową, że poprosi to samo.-Ja wezmę pyttipannę – oznajmił Mellberg i spojrzał na Rose-Marie. – A ty, moja piękna? Jakie masz życzenie? – Patrik, który właśnie napił się wody, omal się nie zachłysnął. Mellberg spojrzał na niego z wyrzutem i pomyślał, że jeśli dorosły facet nie umie się zachować, to jest to doprawdy żenujące. Dzisiejsza młodzież bez wątpienia ma poważne braki w wychowaniu.– Ja z przyjemnością zjem polędwicę wieprzową – powiedziała Rose-Marie. Rozwinęła serwetkę i położyła sobie na kolanach.”Pyttipannę przygotowała razem ze mną dzisiaj Mirabelka .Składniki na 2 osoby:300 g pieczonego schabu2 ziemniaki1 marchew1 pietruszka1 cebula2 łyżki oleju rzepakowegosól, pieprz1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżka posiekanego koperku+ 2 jajka+ buraki marynowane (najlepiej w całości)1. Obieramy warzywa. Kroimy wszystkie w drobną kostkę (mniejszą niż 1 cm).2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim 2 minuty marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy razem 10 minut od czasu do czasu mieszając.3. Dodajemy cebulę, smażymy 2 minut z ziemniakami, marchewką i pietruszką. Na końcu dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.4. Podajemy z jajkiem sadzonym lub surowym żółtkiem oraz marynowanymi burakami (u mnie pokrojone w plastry i skropione oliwą truflową).Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz Literatura na talerzu 2013 autorstwa Maggie.