ßßß
Przepis na pytt i panna, danie szwedzkiej kuchniSkładniki: na 5 porcji6 dużych ziemniaków2 marchweki1 seler2 duże pietruszki1 zielona kalarepa1 duża cebula5 ząbków czosnku2 łyżki świeżego tymianku, posiekanegosól i pieprz grubozmielony do smaku3 łyżki oleju do smażenia200 g kiełbasy, u mnie szwedzka falukorv, podobna do polskiej parówkowej200 g pieczonego lub surowego schabuDodatkowojajka sadzoneburaczkiWykonanie:Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Przełóż na głęboką blachę do pieczenia i dokończ smażenie w piekarniku.Pokrój schab w kostkę. Jeśli używasz surowego schabu, zacznij od jego smażenia. U mnie resztki pieczonego schabu.Pokrój kiełbasę, cebulę i czosnek i dodaj do schabu. Podsmaż i dopraw tymiankiem i pieprzem. Dodaj teraz warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj.Usmaż sadzone jajka i podaj z porcją pytt i buraczkami.Polecane przepisySchab w sosie koperkowym po szwedzkuSzwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebuląDzisiaj budzetowkaIkea na swiatecznym talerzuSzwedzki tort kanapkowy na zimno