Wykonanie
Zdjęcie, nawet najlepsze, nie odda smaku delikatnego
mięsa drobiowego, skąpanego w naturalnym sosie z warzyw. Soczysty i mięciutki
kurczak wzbogacony aromatem
grzybów, pozbawiony skóry, w której aż kipi od kalorii. Kolejna zaleta mojej propozycji na wyśmienity obiad to łatwość przygotowania. Potrzebujemy trochę aromatycznych jarzyn,
mięso (może być także
indyk,
wołowinka, czy jakieś inne - trzeba będzie jednak wówczas, wydłużyć czas pieczenia) i naczynie żaroodporne koniecznie z przykryciem. To bardzo łatwe i pyszne danie, bez zbędnych naczyń i ceregieli.Składniki:
porcja na 3 osoby3
udka kurczaka6
ziemniaków2
marchewki2
pietruszkiskrawek
selera5-6
pieczarekkilka różyczek
brokuła1
jabłko1
cebula4-5 łyżek
oleju2 ząbki
czosnkukilka łodyżek świeżego
tymianku (opcjonalnie, bo jest także obecny w suszu
ziół prowansalskich)
zioła prowansalskiesól i
pieprzPrzygotowanie1. Udka obieramy ze skóry, opłukujemy pod zimną
wodą, oprószamy szczyptą
soli,
pieprzu i
ziołami prowansalskimi. Najlepiej zostawić je w tej prostej marynacie na całą noc lub na kilka godzin. No dobrze, w przypadku
kurczaka, wystarczy kilkanaście minut.2. Umyte warzywa, oprócz
cebuli i
brokuła, kroimy w grubsze plastry (to ważne, by dobrze poczuć ich niesamowity smak).
Pieczarki kroimy również na grube kawałki.
Cebulkę,
jabłko i
czosnek ścieramy na tarce, prosto na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Solimy kilkoma szczyptami. Dodajemy trochę
pieprzu i oprószamy, startymi w dłoniach,
ziołami prowansalskimi. Nawet nie musimy mieszać. Polewamy
olejem po wierzchu, zostawiając połowę do polania
mięska.
3. Układamy
mięso na warzywach i polewamy resztką
oleju. Przykrywamy pokrywą i pieczemy pierwsze pół godziny w temperaturze 190 stopni C. a drugie pół godziny w 180 stopniach.
Pozdrawiam serdecznie i życzę najciekawszych smaków!