Wykonanie
Szybkie obiady to u mnie dania które,pojawiają się często w mojej kuchni.
Mięso z kurczaka można przygotować na wiele smacznych sposobów.Dzisiaj wypróbowałam przepis na
kurczaka z
ziołami prowansalskimi i otartą
skórką cytryny.Aromatyczne
mięsko z ulubioną surówką smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :1
kurczak1
cytryna3-5 ząbków
czosnku400 g
marchwi400 g
pietruszkiświeży
tymianek1
cebula2 łyżki
oleju +
olej do podpieczenia
mięsasól,
pieprz,
zioła prowansalskiePRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy i osuszamy.Porcjujemy na mniejsze kawałki.
Czosnek drobno siekamy,
skórkę z cytryny ścieramy na tarce.Świeży
tymianek mieszamy z
ziołami,
czosnkiem i
cytryną dolewając
oliwę rozcieramy na desce do krojenia.Kawałki
kurczaka przyprawiamy i nacieramy marynatą.Odstawiamy na 30 minut.
Mięso podpiekamy na patelni na lekko rozgrzanym
oleju.
Marchew,
pietruszkę,
cebulę obieramy i kroimy na pół w poprzek,układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiając je
sokiem z cytryny.Na warzywa układamy podpieczonego
kurczaka,podlewamy niewielką ilością
wody,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez 45-60 minut.Po 20 minutach ściągamy folię aluminiową,czekamy aż
soki odparują a
mięso się podpiecze.
Mięso podajemy gorące z warzywami,
ziemniakami i ulubioną surówką.Smacznego.