Duszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy.Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa.Składniki:udka kurczakacebulamarchewpietruszkaziemniakibrokułyfasolka szparagowapapryka słodkapapryka ostratymianeksólpieprzolejWykonanie:Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę.Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Resztę warzyw podzielić na mniejsze kawałki.Olej rozgrzać w naczyniu w którym będziemy gotować i obsmażyć kurczaka z każdej strony aż kurczak się zarumieni.Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż mięso i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość wody. W razie potrzeby dolać więcej wody.