Wykonanie
Jesień rozgościła się na dobre, więc
pora powrócić do rozgrzewających i wartościowych zupek. Może dla części z Was zupa brokułowa nie brzmi zachęcająco, ale zapewniam, że jest wyborna, wzbogacona
wywarem z aromatycznych warzyw.Składniki:
połowa
brokuła lub mały
brokuł1
marchew1
pietruszkaskrawek
selerapęczek
natki z
pietruszki1
cebulka1 ząbek
czosnku2 łyżki świeżej
śmietany 12%sól,
pieprz,
zioła prowansalskie1-2 łyżki
oleju do podsmażenia
cebulki i
czosnkuPrzygotowanie1. Umytego
brokuła dzielimy na różyczki.
Marchew,
pietruszkę i
seler można zetrzeć na tarce i dodać do
brokuła, szybciej się ugotują. Zalewamy warzywa około jednym litrem
wody, solimy i gotujemy do miękkości.2.W międzyczasie gotujemy
makaron według przepisu i podsmażamy w rondelku posiekaną
cebulkę, wrzucając do niej pod koniec starty
czosnek i
zioła prowansalskie.3.Do rondelka z
cebulką wlewamy kilka łyżek
wywaru z gotujących się jarzyn. Mieszamy
cebulkę i dodajemy do zupy.4. Odcedzamy
makaron i nie płuczemy go w wodzie. Przykrywamy pokrywką, żeby był ciepły. (Dodałam do niego łyżeczkę
oleju i wymieszałam, co zapobiega jego rozmiękaniu).5. Zmiksowałam zupę tuż po zdjęciu z palnika. Dodałam do niej
śmietanę i gotowe.Wypróbujcie ten przepis a przekonacie się, że jest to prosty sposób na pyszne wartościowe jedzonko, zwłaszcza w szaro-bure dni.