Wykonanie
Bez zupy obiad jest niekompletny a pomysłów na płynne dania jest naprawdę mnóstwo. Trzeba tylko próbować zestawiać ze sobą najlepiej wartościowe składniki, jak na przykład znaną z cudownych wartości odżywczych
kaszę jaglaną. Jest smaczna a do
brokuła pasuje, jak ulał... Polecam!
Składnikiporcja na 5-6 osób
średni
brokuł4-5 łyżek z brzuszkiem
kaszy jaglanej2-3
marchewki1-2
pietruszkikawałek
selerapęczek
koperku1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła lub
oleju1 łyżka
śmietany lub
jogurtu naturalnegopłaska łyżka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuokoło 2 l
wodyPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Umyte warzywa -
marchew,
pietruszkę,
seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.2. Opłukanego dobrze
brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam
wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę
soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.3.
Cebulkę i
czosnek siekam na drobno i oprószam
solą. Wrzucam na roztopione
masło najpierw
cebulę. Jak się zeszkli, zaraz dodaję
czosnek i
zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund, uważając by
czosnek się nie przypalił. Dodaję do gotujących się warzyw.4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki
brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem,
kaszę jaglaną.
Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy. Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno
koperek. Gotowe.Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo pyszna.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika