Prosty i szybki przepis na pyszną zupę krem z brokułów. Smakuje świetnie podawana z grzankami z bagietki lub ugotowaną ciecierzycą. U mnie tym razem podana z różyczką brokuła i posypana świeżą pietruszką.Składniki:- 1 brokuł- 2 średnie ziemniaki- 2 marchewki- 2 ząbki czosnku- liście selera- pietruszka- pół bloczka serka topionego kremowego- 200 g jogurtu naturalnego lub śmietany- sól, pieprzPrzygotowanie:1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki lub pokroić, ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę.2. Warzywa wrzucić do garnka, dodać 2 liście selera i łodygę pietruszki. Całość zalać wodą, tak żeby przykryła warzywa ale żeby nie było jej zbyt dużo. Posolić i ugotować (nie rozgotować) do miękkości.3. Pod koniec gotowania wrzucić przekrojony na pół czosnek. Garnek zdjąć z ognia.4. Blenderem zmiksować zupę razem z serkiem i jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką.Ja najpierw miksuje zawartość garnka, potem odlewam do mniejszego naczynia około 1 szklankę zupy, dodaję do niej serek, jogurt i miksuję. Wlewam do pozostałej zupy.